Знаете ли какво е NEET? Време е да излезем на терена!

Лесно е да кажем, че ромите са основният проблем на България. Ромите и политиците. В медиите се появяват достатъчно материали, които потвърждават това удобно и лесно смилаемо твърдение.

kalin-kamenov-novatv5jan

Ако разгледаме симптомите на националното ни заболяване, няма да видим роми, турци, евреи, арменци или други етнически групи. Ще видим български граждани, които нямат образование, които са функционално неграмотни и трайно безработни, ще видим логично произтичащата от това бедност и социално изключване. Ще видим хора, които по никакъв начин не искат да са част от обществото, още по-малко пък да допринасят за неговото развитие. Които не могат да се грижат за себе си.

В събота гостувах в предаването „Събуди се“ по Нова ТВ. Темата бе първото родено в Бургас бебе за 2015 – Иванка. Медиите разпространиха, че е изоставена. Оказа се, че майка й се е прибрала да си гледа другите две деца, докато дойде време за изписването. Ситуацията е абсурдна, но всъщност честа практика при ромите.

В този случай нещата не бяха точно такива, каквито големите заглавия в почивните дни казваха. Но въпреки това над 2000 бебета са били изоставени през миналата година у нас.

Защо хората изоставят децата си?

1. Нямат възможност да се грижат за тях, защото са бедни. Бедни са, защото не работят. Не работят, защото не са квалифицирани. Не са ходили на училище.
и/или
2. Бебетата са плод на нежелана бременност. Тя пък е причинена от ниска здравна култура. Тя пък липсва, защото младите родители (често и непълнолетни) не ходят на училище.

Ако приемем, че изоставянето на дете е най-крайната форма на материална и душевна нищета. Дори да допуснем, че основно ромите стигат до тази крайност. Все още не сме намерили отговор на въпроса, защо нацията ни боледува.

NEET – “Not in Education, Employment, or Training”. Това са младите хора, които не учат, не работят и не правят нищо, за да променят собствената си безпътица. Проблемът с така наречената младежка безработица (аз по-скоро го наричам младежка незаинтересованост ) го има в цяла Европа и в други развити страни. За съжаление цифрите на Евростат показват, че ние сме шампионите в ЕС. Около ¼ от младежите у нас са NEET. И това далеч не са само роми. Единствената разлика според етноса на NEET е дали и колко деца имат, докато са жертви на „младежката безработица“. Демографската картина на България дава ясен и категоричен отговор.

neet-info2013

Въпросът е какво правим, за да решим този проблем?

Според мен има само едно решение и то е работа на терен. Подготвени, мотивирани и добре платени социални работници и трудови консултанти да стигнат до всеки един NEET в България, да бръкнат дълбоко в …. и да го измъкнат. Не мисля, че трябва да се помага на всички. То е и невъзможно. Длъжи сме да стигнем до тези хора и да им предоставим алтернативи. Дали ще се възползват – всеки сам решава.

В случая с изоставянето на деца задължително е нужен здравен медиатор. За заетостта и социалната активност Министерството на младежта и спорта финансира дейността на 30 Младежки информационни-консултационни центрове (МИКЦ), които трябва да действат по места.

Много държа да работят на терен и съвсем скоро ще тръгна из страната, за да проследя дейността им. Силно се надявам, че не очакват опашка от NEET-ове пред вратите си. В случая определено държавата трябва да излезе на терена. И да постигне добър резултат. А те представляват държавата за доставяне на тази услуга. Разбира се и общините имат изключително важна роля.

 

4 thoughts on “Знаете ли какво е NEET? Време е да излезем на терена!

  1. Много амбициозна задача, но няма друг начин да се интегрират тези общности. Разбира се в процеса тряба да се включи цялото общество, за да има успех.

  2. Pingback: Ролята на НПО секторът в младежките политики | Блогът на Калин Каменов

  3. Pingback: Браво на МИКЦ Велико Търново | Блогът на Калин Каменов

  4. Pingback: Да вдъхновим младежите…и техните учители | Блогът на Калин Каменов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>