Празникът на София

Празникът на София бе отбелязан тържествено в центъра на града. Пред храма Св. София имаше официално честване начело с официлните гости – президент, премиер, кмет, патриарх, министри, общински съветници и районни кметове. Гвардейците и военните маршове трогнаха по-възрастните столичани, дошли да уважат церемонията. Имаше и много ученици, които търпеливо се съобразиха със засилените мерки за сигурност и останаха до края на събитието.

_AP_9425

_AP_9459

Час и половина преди това администрацията на район Студентски организира едно по-различно и не по-малко значимо събитие. На базата на НСА се проведе демонстративен турнир по тенис в инвалидни колички и адаптиран крикет на маса. Кметът Димитър Дилчев и заместникът му (и основен двигател на тържеството) Велина Белева се бяха постарали именно в деня на празника децата със специални потребности да се почувстват герои. Да демонстрират какво са усвоили по време на редовните тренировки и да бъдат активни участници в празника на София.

_AP_9396

Преди самото откриване едно от децата ме помоли да изнесе реч вместо мен. С удоволствие му дадох микрофона, когато дойде моят ред за тържествен думи. Малкият Илиян Каменов имаше да каже много неща. Но започна с най-важното за него – “Крикетът на маса е най-якият спорт…”_AP_9327

Сигурно крикет на маса не Ви звучи познато? Това е специална адаптация на един от най-популярните спортове в света, чрез която деца и младежи със здравословни проблеми и физически увреждания могат да спортуват и да бъдат пълноценни участници в състезание. Тренировките се водят от националния треньор по крикет – Саиф-ур Рехман от Пакистан. Изключително вдъхновяваща личност!

Честит празник на всички софиянци! Честото и на всички, които носят имената София, Вяра, Надежа и Любов.

Фото: lap.bg

2 thoughts on “Празникът на София

  1. Pingback: Единодействие | Блогът на Калин Каменов

  2. Pingback: Крикет на маса за деца с увреждания | Блогът на Калин Каменов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>