Трябва да ценим хора като бай Анко

Историята на майстора бай Анко стана много популярна във Враца през последните седмици. Единственият жив ученик на легендарният конструктор на файтони и фабрикант Мито Орозов се оказа със запорирана пенсия заради търговски спор. Няма значение кой е крив и кой е прав в този спор. Важното е да ценим хора като бай Анко и да им помагаме в трудни моменти.

bai-anko-1

Дори на преклонната възраст от 87 години, майсторът иска да бъде полезен на Враца и да предаде занаята си на младото поколение. Защото е носител на една традиция и легенда. Около традициите се раждат иновациите, а покрай легендите лесно се развива туризмът. За това историите и уменията на бай Анко са изключително ценни за града ни.

Съвместно с Професионалната техническа гимназия във Враца ще дадем възможност на всички ученици, които искат да станат инженери и мечтаят да работят в сферата на автомобилостроенето, да се запознаят с бай Анко. Който иска ще може да усвои занаята от стария майстор и да се запознае с основите на тази индустрия.bai-anko-2

Със сигурност последният изработен от майстора файтон няма да остане под крушата в двора на майстора, а ще намери приложение във Враца. А може би и извън България.

One thought on “Трябва да ценим хора като бай Анко

  1. Г-н Каменов,
    Ето затова ви ценя!Да намериш онази тънка струна от миналото и да я почистиш и възродиш се нарича патриотизъм, умение да дадеш на общността малко самочувствие, че в този град са се родили и творили будни българи.Преди дни видях в много сайтове и санирания блок със стихотворението на Ботев.Не знам чия е идеята, но тя е красива, любородна и полезна.Хората ще минават оттам и ще си припомнят за неугасващия български борчески дух, който в тези тежки и смутни времена ни трябва.А, новите поколения ще учат стихотворението директно от стената, независимо, дали евроатлантици ще го изтрият от учебниците им.
    Браво!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>