Снегът не се почиства с мрънкане, а със здрава работа

Вече няколко пъти заявявам, че не съм доволен от снегопочистването на Враца. Това не означава, че не се полагат усилия, че не се влагат средства и че няма резултат. Нещата се случват, но не достатъчно добре. Гражданите имат право да са недоволни, но в същото време е излишно да се създава допълнително напрежение. Лично за себе си имам обяснение защо се стигна до тази ситуация, но по-важното е че знам как Враца ще бъде много по-добре почистена следващата зима.

pochistvane

Главният проблем е липсата на достатъчно качествена техника в БКС. Защо дружеството е останало с такъв ресурс, при положение че са минали толкова пари и поръчки през него не мога да отговоря аз. Фактите са такива – стара техника, недостатъчно подготвена за екстремни ситуации. На много места има паркирани автомобили, които допълнително затрудняват работата на машините.

pochistvane3

Проблем в първите часове на снежната криза бе координацията между БКС и външните фирми, които са наети като подизпълнители при почистването. След това процесите се канализираха, но е невъзможно да се чисти до асфалт, след като най-долният пласт вече е замръзнал. В други градове вместо сол за топене на снега и леда се ползват по-съвременни препарати, но за съжаление нашата финансова действителност не ни позволява да ги купуваме.

БКС имаше пропуски в организацията за зимата. Или по-скоро имаха готовност за по-лека зима. Да погледнем и обективната истина – от много време насам в града не е падал толкова сняг (в момента може би снежната покривка тук е най-дебела). Това в комбинация с поредицата дни с температури под -10 градуса прави обстановката изключително сложна. Община Враца също има пропуски. pochistvane1

Не искам да се изказвам като политик, но в последните години контролът на работата и отчитането на дейностите на БКС са били силно занижени. Това е позволявало на дружеството да бъде недостатъчно подготвено, недостатъчно усърдно и недостатъчно ангажирано със състоянието на Враца. Откакто Инспекторатът ни ежечасно работи с БКС картината се променя. Убеден съм, че никога в последните 25 години не е извършван такъв обем работа по снегопочистването на Враца. Убеден съм и че през следващия снежен сезон ще сме много по-ефективни.

Считам, че е много важно да благодарим на хората от БКС, които вече седмица почти денонощно са по улиците и се опитват градът ни да бъде проходим. За наличните ресурси, с които разполагат, се справят задоволително. Още веднъж казвам – аз не съм доволен от състоянието на града. Но то е резултат от много фактори. И това ми недоволство не бива да оставя впечатление, че не оценявам труда на хората в комуналното дружество. Оценявам и всяко усилие на гражданите, които вместо да недоволстват онлайн се включиха с лопати да помогнат за почистването на своята улица, квартал или учебно заведение.

pochistvane2

Това ни прави общност и аз като кмет съм горд, че имам такива съграждани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>