Защо поканих Йорданка Фандъкова във Враца?

Някои мои опоненти непрекъснато лъжат хората. Ту казват, че местната икономика и заетостта не зависят от кмета, ту пък са на мнение, че аз подвеждам врачани, като твърдя точно обратното.

kamenov-fandykova

За това поканих във Враца столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да сподели от безценния си опит. Едва ли има по-подходящ човек, който може да говори за връзката наука-образование-иновации и приложението й с инструментите на местната власт. Съчетахме гостуването й с представянето на едно много интересно проучване за връзката между образованието и бизнеса от Враца, което бе поръчано от евродепутата Ева Паунова.

Какво казва проучването?

Бизнесът във Враца нито е доволен, нито е уверен в светлото си бъдеще. Само 2% от фирмите смятат, че условията за бизнес във Враца са се подобрили през последните 4 години. И само 7% са на мнение, че ще успят да се разширят през идните 1-2 години. Тези цифри плашат! Над 80% от фирмите не са търсили европейско финансиране и  не поддържат международни партньорства. Проучването ясно казва от какво се нуждае бизнесът – квалифицирани работници и търговци, които могат да продават на чужди пазари.

Отново стигаме до заключенеито, че финансирането е най-малкият проблем, когато имаме добри идеи и желание да работим за положителна промяна. Финансовите механизми идват на помощ винаги, когато проектите си струват.

Аз искам да бъда кмет на Враца, защото мога да направя неща, които си струват! И вярвам, че бизнесът – образованието и общината могат да работят ЗАЕДНО за постигане на ОБЩИ цели.

Благодаря на Цецка Цачева за подкрепата!

Няма да се уморя! Няма да ви разочаровам!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>