15 септември във Враца

Когато бях ученик не беше модерно разни политици да идват на откриването на учебната година. Сигурно директорите не са ги канили. Или пък на самите политици не им е минавало през ум да се срещат с децата на 15 септември. Всъщност “среща с децата” е доста условно казано, защото ние и днес рядко се срещаме с тях. Канят ни, казваме няколко думички под формата на приветствено слово, снимаме се и се хвалим в медиите, колко сме загрижени. Децата от уважение ни изтърпяват (все още) и ни забравят в мига, в който слезем от импровизираната сцена пред вратите на школото.

15sept-4

Днес във Враца реших да променя този общоприет и стандартен начин на общуване. Всъщност правя го всеки път, когато имам възможност. След първия училищен звънец влизам заедно с децата в класните стаи, говорим си, разглеждам средата, я която ще прекарат по-голямата част от идните 9 месеца и се старая да общувам с учителите. Защото те са най-важните хора (но в никакъв случай единствените) отговорни за успешния образователен процес.

Тази сутрин гостувах на откриването на учебната година в моето родно училище “Васил Кънчов”. След тържествената част влязох в сградата заедно с първокласниците. Зарадвах се, че видях децата на мои приятели и бивши съученици да прекрачват за пръв път училищният праг именно тук, където сме го направили и ние преди близо 30 години. Хубаво е да има приемственост.

15sept-1

Бях и в ПМГ Враца (там, където ремонтирахме баскет игрището). И там прекарах близо час след края на церемонията. Заедно с евродепутата Андрей Новаков останахме впечатлени от базата и най-вече от настроението с което ни посрещна ръководството и учителския екип. Скоро ще бъде 1 ноември и тогава ще се сетим да говорим за съвременните будители. Всъщност те са тук и днес, и всеки ден. На пълно работни време. Даже с много извънреден труд. И те случват нещата и правят промяната.

15sept-2

Посетих и първия учебен ден в Езиковата гимназия. Там не успях да остана след официалната церемония, но пък си запазвам правото да гостувам отново там. Даже имам идея за конкретна тема за открита лекция пред учениците!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>