Европейските лидери се ангажираха с Враца и региона

Като част от делегацията от кандидат – кметове на ГЕРБ в Брюксел имах възможност да се срещна с европейки лидери с ключова роля в развитието на ЕС. Пред всички основни политици от семейството на ЕНП – Жан-Клод Юнкер, Жозеф Дол Антонио Лопес и Манфред Вебер.

bru1

Поставих темата за Северозападния регион на България и подчертах необходимостта от приоритетни мерки за неговото развитие, защото демографската и икономическата катастрофа при нас са тема, съизмерима като тежест с прииждащите към Европа нелегални бежанци и финансовия колапс на Гърция.

Срещата разбира се бе важна за всички колеги – кметове, но според мен най-вече за тези от Северозападния регион, който безспорно има най-остра и решителна нужда от ново отношение, нови приоритети, нов дневен ред и дори нов начин на мислене.

Обмислям идеята да проведем заседание или семинар с представители на най-слабо развитите региони на Румъния, Полша, Унгария и Словакия, за да потърсим общите проблеми, изпробваните добри и не до там добри практики, и което е най-важното – да разработим обща позиция за приоритетно кандидатстване на наши проекти по инициативата за икономическа стабилизация известна като план “Юнкер”.

kalin-kamenov-kristalina-georgieva

Личен ангажимент към региона пое и българският комисар Кристалина Георгиева, която прие предизвикателството да помага за развитието на най-бедните региони на ЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>