Концепция и реализация на Варна – ЕМС 2017

До момента знаехме, че социалните иновации и социалното предприемачество са водещите теми в концепцията на Варна за Европейска младежка столица (ЕМС). В края на миналата седмица гостувах на специално събитие край морето, където организаторите на инициативата разкриха повече детайли относно планираните дейности в следващите 3 години.

kamenov-varna2017-open

Радвам се, че те са изцяло обвързани и с националните цели на България в областта младежките политики – устойчиво решаване на проблема с младежката безработица, международни партньорства и обмяна на опит, образование и разбира се креативност.

Целият процес е разделен в 6 хоризонтални приоритета и 14 (вертикални) ключови направления. В рамките на събитието се проведоха 4 работни групи – Младежки политики, Образование, Бизнес и предприемачество и Свободно време. Обобщените резултатите от тяхната работа ще бъдат заложени в оперативния план за действие по ЕМС. Аз се включих в групата обсъждаща младежки политики и се надявам да съм бил полезен за нейната работа.

Хубаво е, че екипът работещ по младежката столица вече мисли и за след 2017 г. Не само какво ще остане след столицата но и как то трайно ще влияе на варненските младежи.

Докато бях във Варна се срещнах и с кмета на града Иван Портних, който отново изрази пълна подкрепа към ЕМС и сподели инвестиционните планове на Община Варна по тази тема. В общи линии ентусиазмът във Варна е на много високо ниво, а струва ми се е подплатен и с много професионализъм. Както казах в речта си за откриване на събитието – трудното по кандидатстването мина, остава по-трудното – реализацията на добрите намерения.

One thought on “Концепция и реализация на Варна – ЕМС 2017

  1. Pingback: Браво на МИКЦ Велико Търново | Блогът на Калин Каменов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>