Реалните цели и теми за ромската общност в Бългaрия?

Старая се да участвам във всяко събитие, конференция, дискусия или обсъждане по проблемите на ромите, за което получа покана. Това е така от години. Обичам да им говоря истината (такава, каквато аз я виждам) в очите. Не знам доколко ме уважават или харесват, но продължават да ме канят да обсъждаме заедно проблемите им.

kalin-deca-dec

По малко от 24 часа след раждането на дъщеря ми се отзовах на поредната конференция разискваща проблемите на младите роми. Първата тема с която ме посрещнаха бяха линейките. Казах личното си мнение, че министър Москов е прав да бъде недоволен от насилието над лекари в махалите. Призовах ги да търсят решение, вместо да се сърдят.

Не темата за линейките, а нещо друго ме притесни повече на срещата. Ромските лидери вече говорят като професионални политици. Използват твърде често изрази като “трябва да се направи”, “ще помагаме”, “винаги може да разчитате на нас”, “приемаме всякакви идеи” и т.н. Думи, а не дела.

Едва ли не централната тема бе, че в парламента има двама депутати роми. И не само това – ромската общност можела да разчита на всички 36 депутати на ДПС. И не само това – пожелават си скоро да имат 36 депутати роми….и така. Като в истинската политика, нали?

Докато се “надъхваха” на тема светло политическо бъдеще малко им поизбяга същността на срещата. Доколко светло е бъдещето на младите роми? Как ще ги мотивираме да учат? Как на терен да решим проблемите им? С какво да помогнем на образованите да започнат квалифицирана работа? Конкретиката остана няколко крачки зад популизма. А можеше да си говорим колко циганчета са завършили 1 клас и колко са отпаднали? Какво става в края на основното образование? Къде учат студентите им и как се реализират…

Аз обаче съм обнадежден. В залата присъстваха доста млади роми – представители на НПО. Поне според скромното ми мнение не бяха възхитени от политическата реторика с която ги обсипаха лидерите им. И държаха да си говорим по същество. И да решаваме проблеми с действия. Те имат изключително много енергия, която трябва да се насочи за благото на България.

kalin-kamenov-amalipe

Силно се надявам циганите да разберат две много важни неща. Да ги разберат и да не спират да се борят за тях.

Не бива да се затварят само в ромски организации, а да се включват по-смело във всякакви НПО. Ако искат да отхвърлят предразсъдъците по свой адрес – трябва да допринасят за обществото, а не да се вторачват само в проблемите на своя етнос. И другото още по-важно – да не се хващат на подмятания, че имат 2, 12 или 36 депутати. Те, както и всеки български гражданин имат 240 депутати. Само от тях зависи да бъдат взискателни към тях. Както и към всички министри, зам.-министри, кметове, общински съветници и т.н. Всеки, който се опитва да ги капсулира, просто желае да ги манипулира по-лесно. Сигурен съм, че това ще става все по-трудно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>