Кой ще плати цената на лъжепромяната?

Чета десетки анализи и коментари след първия тур на изборите. Най-често срещам две основни тези – хората търсят промяна и наказателен вот срещу правителството. Това с наказателния вот е много смело и лично според мен не е коректно твърдение. ГЕРБ губи изборите дори в София и Варна – места, към които правителството е повече от щедро, инвестициите са огромни, качеството на живот е доста над средното за страната. Русе и Стара Загора също са добре развиващи се градове – и те ли наказват правителството на ГЕРБ, при положение, че преди година преизбраха кметовете си от тази партия с огромно единодушие?

tx

Тезата с търсенето на промяна ми се струва доста по-смислена и за това реших да напиша тази статия. Ще ви върна няколко години назад. Местните избори през 2011 г. Повечето големи градове вече уверено вървят по пътя на своето развитие. Усвояват европейски средства, подобряват административния си капацитет, чертаят планове за развитие поне десетилетие напред.

Враца е един от малкото областни центрове, където хората смело решават да търсят алтернатива. И я намират в лицето на независим кандидат, подкрепен от БСП. Класика! След бих казал успешен кметски мандат на ГЕРБ в периода 2007-2011 врачани решават да наказват и да търсят промяна. Намират я. И все още си плащат за нея.

Преди година изритаха Независимия от БСП, а аз като новоизбран кмет имах честта да се запозная с точната цена на лъжепромяната. Имам и задължението да плащам сметката. Всъщност всички ние във Враца я плащаме, та даже и правителството трябваше да се намеси. Иначе градът щеше да е фалирал.

Санкции по Воден цикъл – 27 500 000 лв.
Финансови коркеции по проекта “Леденика” – минимум 600 000 лв.
Финансови корекции по проекта “Парк Дъбника” – 100 000 лв.
Футболен отбор пред фалит с дългове над 900 000 лв.
Изправени пред фалит Тролейбусен транспорт.

t2

Вчера Враца отново потърси промяна, реши да наказва – правителството, местната структура на ГЕРБ, мен… . Не сме перфектни. Със сигурност можем да се справяме и по-добре. Но каква е алтернативата днес?

Врачанският сценарий от 2011 г. може да се пренесе на национално ниво. И съдейки по това, което заварих в нашата Община преди година. Това, което заварих в Министерството на младежта и спорта след колегите от правителството на Орешарски. Не съм оптимист за резултатите от една евентуална промяна.

Това е все едно да си футболен треньор, да не ти харесва как играе някой от футболистите и да го замениш с друг играч, който нито познаваш, нито е тренирал с отбора ти, нито дори знаеш на каква позиция играе. Такава смяна няма как да помогне на отбора или да донесе победа. Най вероятно е да си вкара автогол.

baker-own-goal

Не като кмет, а като човек на когото твърде често се налага да оправя поражения след Независими управленци подкрепени от БСП, Ви моля да обмислите вота си идната неделя. Повярвайте, удоволствието да наказваш и самоцелно да търсиш промяна е скъпо, болезнено и не води до нищо добро.

Снимки: BMWPower-BG.net

One thought on “Кой ще плати цената на лъжепромяната?

  1. Освен на липсата на уреди у някой от съседите, това може да се дължи и на грешно подаден самоотчет, на неточност в подадените данни, на теч в инсталацията, от който логично следват големи загуби на вода, която трябва да се плати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>