Какво иска бизнесът във Враца?

Всеки ден се срещам с работодатели във Враца. За съжаление младите предприемачи са единици. Добре че все още ги има “старите кучета” с над 20 годишен професионален стаж.

work

Бизнесът във Враца има нужда от много неща. Всеки работодател има своя гледна точка за най-необходимото, което Общината трябва да направи в полза на града и конкретно на неговата дейност. Но въпреки различните гледни точки, мога да очертая трите най-приоритетни задачи, които работодателите поставят пред новия кмет. Оправянето на кошмарната инфраструктура въобще не го броим, защото то е просто задължително.

local-business

1. Най-важно за бизнеса (а и за гражданите) е администрацията да заработи. Да бъде грамотна, отзивчива, любезна, компетентна, прозрачна, бърза, подготвена, точна, електронна където е възможно….да работи. Администрацията да не го спъва, а да му съдейства. Това е и най-големият проблем в момента. Административната стена, в която се блъска всеки бизнесмен, работодател…да не говорим за млад предприемач във Враца.

2. На бизнеса му трябват кадри. Въпреки, че все повече фирми напускат Враца, на отстояващите позициите си тук им трябват читави кадри. Със същите характеристики, които споменах за администрацията – грамотна, отзивчиви, любезни, компетентни, лоялни, подготвена, точни…хора, с които можеш да градиш компанията си. За да се задържат подобни кадри обаче трябва да им се плаща добре. За да се случи това пък компаниите трябва да имат ясен план за развитие. За да се случи това пък стигаме и до третият приоритет.

3. Градът трябва да има своя си визия за развитие. Не само колко улици ще асфалтираме или колко публични сгради ще реновираме. Градът трябва да има план за развитие с ясни приоритети и измерими цели. Обществото да се обедини около тях и всички заедно да допринасяме за изпълнението. Тази визия трябва да бъде надпартийна. Да не се съобразява и променя при всеки политически трус в държавата. Да се грижи за бъдещето на Враца, а не за личностния просперитет на шепа хора.

2015-and-beyond

Срещите с бизнеса са ми особено приятни и полезни, защото предприемачите усещат най-добре динамиката на една общност, ефективността на конкретни политики, развитието на Враца. Понякога спорим, но като цяло сме на една вълна. Техните проблеми са и мои проблеми. Техните приоритети са и мои приоритети. Моите решения ще бъдат и техни решения. Защото бизнесът е най-добрият съветник!

One thought on “Какво иска бизнесът във Враца?

  1. Адмирации! Всички тези предприемачи очакват някой да ги чуе и да разбере проблемите им. От сърце желая след като се решат поставените казуси, заедно да споделите радостта от постигнатите резултати и разбира се да бъде отразено!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>