School Generator – учениците вземат нещата в свои ръце

Учениците вземат нещата в свои ръце! Няма какво по-похвално да се случи в края на Европейската седмица на младежта (European Youth Week). Съвместно с Джуниър Ачийвмънт България, около 50 столични училища си организираха ден за образователно и кариерно развитие в двора на 22 СОУ “Г.С.Раковски”.

sg-1

 

Имаше десетки родители и кандидат-гимназисти, които търсиха информация за средните училища в града. Освен езиковите профили и професионалните направления, все по-голям акцент се поставя върху възможностите за извънкласна дейност, каква спортна база има, кои са успешните училищни отбори, има ли учебни стартиращи компании и т.н.

Събитието е част от програмата ABLE Mentor и цели младите хора да са по-активни и търсещи. Да насърчава както тези, които знаят какво искат да постигнат, така и тези, които все още не са съвсем наясно със себе си, но са готови да положат усилия и да постигнат успехи. Повечето училища днес бяха представени от свои ученици 11-12 клас, които доста пламенно препоръчваха на посетителите защо да изберат именно тяхното училище. Аргументирани и доста подготвени!

sg-0

 

За добро или лошо, по-голямата част от тези активни млади момичета и момчета искат да продължат образованието си в чужбина. За сега повечето са убедени, че ще се върнат след като завършат…от нас възрастните днес зависи да им създадем среда, която да ги привлече обратно.

Иначе им казах няколко пъти, че те са носители на промяната и макар още да са деца, трябва да спазват правилата и да съблюдават и другите да ги спазват. Да бъдат активни и да не се притесняват да си отстояват мнението.

67mo

 

Вчера бях гост на състезание по приложно колоездене в 67 ОУ “Васил Друмев” – отново част от програмата на младежката седмица. На децата и родителите там също им говорих основно за правилата и тяхното спазване. Да поставим спазването на правилата преди непрекъснатото търсене на правата и предизвикателствата на делниците пред изкушението на празниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>