Връзката армия – младежка политика

Не бих го определил като приятно изживяване, но със сигурност беше полезно. Открих приятели, с които нямаше къде и кога другаде да се запозная. Говоря за приятелство доста различно от това да ходиш с някого на дискотека, да риташ топка или за риба. Говоря за отговорно приятелство.
0705

Научих се и да спазвам правила. Такива, каквито приемам и дори някои, които не приемах – но с времето ги разбрах. Правилата трябва да се разбират, за да могат да се приемат. Научих и да поемам отговорност. Но не отговорност от типа да не ходиш без домашно на училище или да минеш годишен технически преглед на автомобила си в срок. Говоря за отговорност към много хора, които разчитат на теб в доста пряк смисъл.

Научих какво е екипност, чувство за дълг, характер… и т.н. Сещате се, че говоря за казармата. Аз съм от последното (ама най-последното) поколение български младежи минали през армията. Пиша това в навечерието на 6 май – денят на храбростта и празник на Българската армия.

За момента се води по-скоро препирня, отколкото дебат на тема военния парад за празника. Има ли пари за извеждане на техниката? Трябва ли да се харчат средства за това или е по-добре да се насочат към животоспасяващи операции на деца и т.н.

Храбростта обаче не се демонстрира на площада (парадът има съвсем други цели). Храбростта е качество и умение, което армията възпитава и което прави хората по-силни. Не само физически, но и емоционално.

Разглеждам темата Българска армия и по-конкретно иницииращите се в различни страни дебати за връщане на донаборната военна служба изцяло през призмата на младежките политики. Все по-често стигам до извода, че част от качества, които съм придобил като младеж, са се оформили именно в армията. И това, което на много днешни младежи (което галено наричаме NEETs) им липсва са точно тези умения.

Все още не съм обсъждал с Министерство на отбраната какво предстои да се случва в Българската армия и дали и у нас е на дневен ред въпросът за връщане на донаборната служба. Но ако се свика работна група или експертен съвет по темата, от гледна точка на младежката политика съм твърдо ЗА!

Колегите от МО по-добре от мен знаят и са изследвали какви ще са ползите за обществото и държавата ако имаме хиляди обучени и подготвени младежи. Които знаят как да реагират при опасност, как се борави с оръжие, как се работи в екип, как се вземат и изпълняват решения за секунди. Военна подготовка ще помогне на много младежи да пораснат. Да преподредят ценностите си и да видят живота през малко по-други очи. Дори за по-добра физическа и техническа подготовка е от полза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>