Социалното предприемачество – предизвикателство за знаещи и можещи лидери

Днес взех участие в Българо – Немски дискусионен форум на тема социално предприемачество и социални иновации. Сигурно си спомняте, но успешната кандидатура на Варна за Младежка столица на Европа също бе концентрирана в тези теми.

kalin-kamenov-nard

Социалните предприятия са особен тип организации, защото реално са бизнес структури, имат социална функция и наподобяват НПО. В общи линии работят, без да търсят толкова икономическата печалба, колкото да създават работна среда за хора в нужда. В случай, че имат печалба – тя трябва да се реинвестира в дейността. Нещо като НПО корпорации.

Водеща е социалната функция и нуждата на хората с увреждания, младежи без образование и умения, както и други социално слаби групи да се социализират, да бъдат ангажирани и да придобиват практически знания и умения. Подход за социална политика доста далечен от традиционното за България социално подпомагане – да даваме джобни на бедните и да чакаме да им се доработи.

Благодаря за поканата от страна на организаторите “Национален алианс за работа с доброволци”. Специално искам да похваля и “Нов път” Хайредин - едно от първите успешни социални предприятия у нас. Добавил съм линк да разгледате с какво се занимават. Имат и страхотно видео.

Моята визия за социалното предприемачество съвпада доста с тази на участниците в дискусията. От една страна имаме законодателна спънка свързана със социалното предприемачество в сферата на образованието и особено в здравеопазването. Две основни сфери, които трябва да участват при създаването и доставянето на интегрирани социални услуги.

Другият много важен за мен момент са самите социални предприемачи. С това трябва да се захващат хора с опит в бизнеса, познаващи добре сферата, в която започват работа. Тези две неща са фундаментално важни, за да стартира успешно предприятието, да спечели доверието на своите партньори и най-вече да създаде професионална среда сред наетите хора в риск. Тези хора, повече от всеки друг екип, имат нужда от уверени и можещи водачи. За да се задържат в подобни проекти трябва да чувстват увереност, че са на правилното място и сред правилните хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>