Тези младежи не ги мързи!

В събота е редно да напиша нещо оптимистично. За това реших да разкажа за едни талантливи, устремени и най-вече работливи млади хора. Участниците в 6-тото издание на конкурса за учебни компании на Junior Achievement Bulgaria – Изгряващи звезди.

kk-ja-vesti

Благодаря за тази снимка на vesti.bg. Нетинфо е един от партньорите на инициативата.

На тези млади хора е много трудно да им кажеш нещо, което не знаят. Защото те търсят сами и намират това, което им трябва. Може да им говориш за високи заплати, но всъщност те искат да са предприемачи и да имат собствен бизнес и собствено време. Можеш да им пожелаеш да бъдат активни, вместо да ругаят пред телевизора – но те най-вероятно въобще не гледат телевизия. Можеш да им пожелаеш, да останат в България – но те могат да живеят и работят с голям успех навсякъде по света.

Всъщност, запознавайки се с учебните компании на българските ученици и студенти по време на конкурса разбрах нещо важно. Единственото, което можем ние да си пожелаем е тези млади хора да продължат да работят за България. Защото след 10 години това ще бъде гръбнакът на българската икономика. От нас политиците зависи днес да им помогнем да израснат – здрави и подготвени за бъдещето!

ja-hall

Ще си пазя тази снимка, защото на нея съм рамо до рамо с гръбнака на българската икономика за следващите няколко десетилетия.

Искам да поздравя организаторите, спонсорите, менторите и най-вече техните учители за прекрасната работа. Специално усилията на колегите от Министерство на икономиката, които до момента са основния представител на държавата, подал ръка на това начинание. Очаквам и ние в ММС и МОН и МТСП и общините да бъдем много по-активни още през следващата учебна година.

Единствено съжалявам, че тези програми обхващат твърде малка част от младежите. Тези, които имат вътрешна мотивация да достигнат много далеч и не искат да пестят сили. Това са тези, които не ги мързи.

Много ми се иска да измислим подходящи форми с които да ангажираме и по-неуверените, по-мързеливите и по-неориентираните деца. Защото сигурен съм в тях дреме не по-малко талант, не по-малко умения и не по-малко перспективи.

One thought on “Тези младежи не ги мързи!

  1. Pingback: Блогът на Калин Каменов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>