Елате на Врачанския панаир от 14 до 19 септември

Едно време Панаирът на всеки град или село е бил неговата визитка. Бил е мястото, където местните производители показват стоките си и се конкурират с дошлите от други места търговци. Било е по-скоро занаятчийски и икономически форум. Разбира се веселата част винаги е съпътствала тези събития. В последните години панаирите се превърнаха в битаци, които всъщност пък са само фон на мощни чалга купони.

ppp

Оправданието за това е, че това търси публиката. Евтини нискокачествени стоки от далечния страни и ориенталска музика. Това, което започнахме да правим с Врачанския есенен панаир от миналата година доказва, че вкусът на публиката не е съвсем такъв. Когато занаятчиите изместват лъскавите пластмасови дрънкулки, когато разнообразните концерти заменят маанетата, когато местните читалища представят кулинарните традиции на целия регион – пак има хора. И дори идват цели семейства от съседни градове, за да видят нещо различно. Нещо българско и за жалост доста позабравено.

И тъй като споменах, че панаирът е бил и трябва да бъде икономически и търговски форум, тази година имаме почти три пъти повече заявки за отдаване на търговски площи, спрямо миналата година. Няма по-ясен знак, че сме на прав път в битката с кича. Днес от 18:30 започва 129-тото издание на Врачанкия есенен панаир. Подготовката тече усилено и съм сигурен, че организираме едно от най-успешните издания на това събития. Очакванията са високи. Лично моите изисквания са много високи.

plakat-panair

Любителите на различни стилове музика ще намерят по нещо подходящо за своя вкус в богата културна програма. От фолклор през българска поп музика до рок. Всеки, който иска да опита традиционната местна кухня ще може да дегустира врачански гозби приготвени от членовете на читалищата в общината. Всяка вечер от 17.30. Над 300 юнашки порции ще приготви на място майстор Ангел Ангелов в събота – 16 септември от 18:30 часа. За децата има много атракциони.

Ще има и много други приятни изненади, които няма да разкривам предварително. Заповядайте във Враца от 14 до 19 септември и станете част от нашата култура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>