Честит празник, Враца!

Преди няколко дни дадох едно интервю, в което стана дума за инвестициите във Враца. На теория първо трябва да дойде бизнесът и парите от неговите данъци да се инвестират в градската среда. Така хората ще работят, ще имат по-добър стандарт на живот и ще подобрим средата в града.

Ïàìåòíèêà íà Õðèñòî Áîòåâ âúâ ÂÐÀÖÀ

Само че, не е точно така.

Хората сега имат избор, имат възможност да се преместят от мястото, където не се чувстват добре към по-привлекателни дестинации. Все по-малко са тези, които имат готовност да чакат нещо да се случи, при положение, че могат да го получат на готово в друг град. Живеем в мобилно консуматорско общество и няма как да променим това. Всеки иска да потребява благата на цивилизацията тук и сега.

За това единственият път пред градове като Враца е да насочат усилията си в подобряване на градската среда  – инфраструктура, услуги и календар с интересни събития. Хората да се чувстват по-уютно, да бъдат по-позитивни и загрижени за града си. Образовани хора, живеещи в добра среда са най-желаните от бизнеса кадри. Инвеститорите вече имат интерес към Враца, но трябва да се погрижим още малко за града си, за да станем достатъчно атрактивна дестинация.

И като казвам да се погрижим за Враца нямам предвид само работниците в БКС, колегите грижещи се за осветлението или инспектората към общината. Имам предвдид грижата да бъде от всички врачани. Всеки може да допринесе – като подаде сигнал за нередност, като организира почистване в междублоковото пространство, спортен празник за децата в квартала или просто почисти снега пред дома си.

В последните месеца през различни канали сме получили и обработили около 150 сигнала за нередности в града. 100 от тях вече са отстранение. За друг сме сигнализирали отговорните институции или търсим финансов ресурс. Най-важното, е че във Враца има все по-активно гражданско общество, хората все повече ги е грижа и това е правилният път. Стрелките на часовниците ни вече се въртят в правилната посока. Търсим позитивното и все по-често го откриваме.

Смятам, че това е най-важното, което се случи във Враца през последната година. И съм доволен, че вървим в правилната посока. Някои все още не обичат да спазват правилата, но е въпрос на време. Положителната промяна на Враца е неизбежна.

Честит празник, врачани!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>