Спазването на закона не бива да бъде новина

В града ни има група хора, която се счита за привилегирована. Днес им дадохме достатъчно ясен и категоричен знак, че това няма как да продължи така. Ромите ще престанат да се движат с коне и каруци във Враца. Защото такъв е законът и така е редно. Така подобава за нормален град. znak-kone Не се сещам за легална дейност, която ромите извършват с каруците си. Или “берат” дърва, или извозват строителни материали без документи, или изхвърлят боклуци на нерегламентирани места, или ангажират децата си да събират метали от сметището, вместо да ходят на училище.

Днес не проведохме акция, с която да ги плашим или тероризираме. Започнахме процес, в края на който до един месец в града ни няма да се движат коне и каруци. Наложихме и първите санкции.

Ако някой иска да има кон – ще си го регистрира където е нужно и ще го гледа извън града. Ако някой иска да има каруца – ще плаща такса, ще я регистрира в КАТ и ще я ползва извън града. Ако някой бъде спрян да извършва незаконна дейност с каруцата си – тя ще бъде конфискувана.

Проблемът с децата, които вместо да учат се товарят по каруците и обикалят по бунищата е най-фрапиращ. Силно се надявам с ДАЗД и Регионалния инспекторат по образованието да прекъснем тази практика. Тези деца трябва да учат, за да слязат от конете и да изкарват прехраната си по различен начин от своите родители.

Днес започнахме синхронизиране на действията на Община Враца с полицията и компетентните агенции и институции. Проблемът не е, че ромите нямат поминък. Проблемът е, че са научени да се движат по пътя на най-малкото съпротивление. Вече ще спазват правилата. Ако не им харесват правилата във Враца – могат да живеят в което село искат.

Излишно е да уточнявам, че няма да се поддам на натиск по този въпрос. Сигурен съм, че мнозинството граждани на Враца ме подкрепя в тези категорични действия.

2 thoughts on “Спазването на закона не бива да бъде новина

  1. Надявам се акцията да се отнася и към кокошки , петли и всякакъв друг добитък. Законът и за тях се отнася . Успех Ви пожелавам , защото до сега никой нямаше постижения в тази насока .Поздрави :)

  2. Поздравявам Ви за решителността в прилагането на закона. Надявам се да се заемете и със състезателното шофиране на автомобили и мотоциклети по улиците на Враца и с безобразното паркиране. Желая Ви успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>