Враца отдаде почит на полковник Васил Таслаков и героите от Добричката епопея

Новооткритият паметник на ген. Иван Колев в Добрич привлече доста внимание в медиите. Освободителят на Добруджа и всички смели войни от Добричката епопея го заслужават. За да бъде по-атрактивна част от информационния поток, акцент стана не толкова подвигът на героите, а това, че от паметника звучи “Шуми Марица”. Ситуацията напомня на светещите очи на цар Самуил в центъра на София (авторът и на двата проекта е Александър Хайтов).

kk-plocha-taslakov

 

По същото време във Враца също отбелязохме 100 години от Добричката епопея. Малцина знаят, че 35-ти врачански полк, спечелил си прозвището Железният полк лично от престолонаследника принц Борис, има изключително важна роля в тридневните сражения за освбождението/спасяването на Добрич.

Враца и цялата област дават много жертви в тази битка, а малко преди да пристигне конницата на ген. Колев именно командирът на врачанския полк полковник Васил Таслаков прави няколко изключително смели и самоотвержени маневри, с които дава решителен отпор на многократно превъзхождащата го армия от руснаци, румънци и сърби.

plocha-vasil-taslakov-vratsa

 

Във Враца заедно с общинските съветници и инициативен комитет открихме своята алея на признателността, която получи името на полковник Васил Таслаков. Направихме го в памет на жертвите, но и за да напомним на днешните поколения за силата и славата на врачанци. Вярвам, че това място няма да остава без цветя. И всеки наш съгражданин ще намира време да се отбие там поне веднъж в годината. Героите го заслужават!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>