15 септември – Мисия образование във Враца

15 септември е дата, на която всеки може да изрази виждането си за развитие на българското образование. Твърде много мнения, твъде много програми и твърде малко мисионери.

misia-obr

Две неща искам да кажа по темата 15 септември и се надявам никой да не се засегне от думите ми. Не че се притеснявам, но ако ще се засягаме, няма как да вършим работа. А има много за вършене.

1. Оставете децата да вървят напред. Да водят. Да ви показват какво искат, какво могат, към какво се стремят. Оставете децата да поискат нужните им знания и умения. Създайте им среда, която да ги вдъхнови да търсят и да искат. Енергията за останалото е в тях и тя ще ви движи напред.

2. Приемете, че имате поддържаща роля в това представление. Не опитвайте да манипулирате децата. Дали за пари, дали за влияние или просто от себелюбие. Не се изкушавайте да “яхвате” децата и младежите в преследване на егоистични цели. Ще паднете тежко и ще боли.

1klas

За финал ще се върна към мисионерите. Враца като град и като Общност се нуждае повече от всякога от своите мисионери в образованието. Тези, които влизат сред младежите и им показват многото възможни пътища за развитие. Не се натрапват, но винаги са там, където са нужни.

Днес искам да започнем една инициатива – Мисия образование във Враца. Запознайте ме с хората, които допринасят най-активно за развитието на младите хора в града и ние с моя екип ще намерим начин да ги насърчим и да им помогнем да се развиват в тази благородна и отговорна сфера.

Да действаме!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>