Унгария и нейните младежки политики и решения

Безспорно Унгария е най-съпоставимата с България страна в ЕС. Като започнем от площ и население, минем през общо комунистическо минало и стигнем до днешните демографски проблеми, интеграция на малцинства и не на последно място трудности в младежкия сектор.

hu1

През миналата седмица бях на тридневно посещение в Будапеща и Сегет и искам да споделя няколко наблюдения. Ако трябва да обобщя в едно изречение в какво унгарците са по-добри от нас – то отговорът е – работят повече.

Да започнем с църквата, която там е много силна и работеща институция. Получава финансиране от държавата, но основно за извършване на конкретни дейности. Предлага около 40 социални услуги. Дори е ангажирана със спорта сред подрастващите.

hu2

Като общество думата “взаимопомощ” не им е никак чужда. Лесно създават работещи екипи в името на своите каузи. В този ред на мисли няколко пъти ме помолиха да съдействам за развитие на отношенията между нашия и техния младежки сектор. За това отправям покана към всички, които си търсят партньорски организации в чужбина и имат интерес към Унгария – да се свържат с мен за детайли.

Като говорим за обществото – имат по-скоро западноевропейски манталитет и много строги правила и санкции за неспазване на правилата. Т.е. има ред.

Около 23 000 деца са под институционална грижа, което в началото като го сравних с нашите 4000 ми се стори ужасно много. След това разбрах, че причина за това пак са правилата – имат много стриктни правила за извеждане на деца от семейства в риск. Като най-често този риск е свързан с насилие или бедност. Тук обаче идва и най-сериозната разлика – приемната грижа е на по-високо ниво и семействата не се притесняват да вземат ромчета у дома си.

И нещо, което много ме впечатли – работния ден е от 7.30 до 15.30. Стават рано, но и имат свободно време в светлата част от денонощието. Съответно лягат рано за сметка на нощния живот, но май не им тежи особено.

Излишно е да казвам, че спортуват много – тичат, карат колелета, играят футбол почти навсякъде (включително в дворовете на църквите).

Скоро ще ни върнат визитата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>