Социалната страна на иновациите #IX2015

Много пъти съм казвал, че в основата на нашите младежки политики в момента са Младежките Информативно-Консултантски центрове – МИКЦ. Към тях е насочена най-голяма част от ресурса ни и естествено очакванията (а от скоро и контролът) са най-големи.

ix2015

Снимка: capital.bg

Често чувам, че тези организации очакват от Министерството нещо повече от финансиране и институционална подкрепа. Очакват да им помагаме да се развиват. За това с моя екип решихме да пробваме нов подход. Да им дадем задача, а най-бързите и подготвени да получат награда.

Изпратихме писма до всички МИКЦ с молба да ни споделят какви социални иновации искат да реализират през тази година. Отговориха ни малко, което не ми прави добро впечатление. Някои пък отговориха с контра въпрос – какво е социална иновация? Трети казаха, че не планират. Само три МИКЦ имаха ясна идея и цел по въпроса. Възнаградихме ги с билети за едно много силно и впечатляващо събитие в София - INNOVATION EXPLORER – GROWTH THROUGH INNOVATION

Много съжалявам, че лично не успях да присъствам, но чувам страхотни отзиви за семинара. Направи ми впечатление една статистика презентирана на събитието – чуждестранните компании у нас инвестират най-много в иновации, свързани с организацията на работата. Не толкова в уменията ни, колкото в ефективността ни. Т.е. имаме подходящите части, но трябва да ги подредим по-добре и да ги научим да си взаимодействат по-успешно.

И нещо, което прочетох от един от блогърите на събитието:

“Чудим се каква функционалност да добавим, какви нови елементи липсват, а понякога истинската иновация се крие в изваждането, в намаляването на елементите.”

Ще се радвам и представителите на МИКЦ да споделят с какво ги е вдъхновило събитието. И ако е имало ефект с радост ще помислим и за други подобни партньорства.

Искам специално да благодаря на организаторите, че ни съдействаха да включим наши партньори в #innovationexplorer 2015

За финал един цитат от интервю с Ираван Хира, генерален директор на „Хюлет-Пакард България” по темата:

“Когато говорим за иновации, ние не трябва да си представяме космическа совалка. Иновациите са промяна на нашето съзнание, промяна на нашия начин на мислене. “

2 thoughts on “Социалната страна на иновациите #IX2015

  1. Pingback: Обличаме думите в дела | Блогът на Калин Каменов

  2. Pingback: Животът във Враца трябва да продължава и след 12 клас | Блогът на Калин Каменов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>