Заслужената Свобода

3-ти март е символ, а Санстефанска България идеал към който поколения наши предци са се стремили. Ще чуете много “модерни” историци да тълкуват тази дата, Руско-Турската война и мотивите за нея. Сигурно днес ще се появят и експерти, които да ни убеждават, че Освобождението не се е случило и живеем с мита за 3-ти март. Самият факт, че толкова хора всяка година се упражняват по темата е достатъчно доказателство за важността на този ден.

3mart

3-ти март е началото на нова България. Той е резултат от дълги борби по нашите земи, зверски потушени въстания, струвал е жертвата на стотици наши герои и хиляди опълчени. Ние сме си изстрадали, заплатили и заслужили Свободата. И най-голямата грешка днес е да се поддадем на провокацията, че тя ни е подарена.

Заедно с колегите от ММС и в партньорство със столичния район “Студентски” ще направим една инициатива към българските младежи в първия учебен ден след 3 март. Няма да ги провокираме с въпроси от сорта защо са почивали два дни повече тази седмица и т.н. По-скоро ще ги запознаем с няколко личносто от нашата история, които ще им разкажат малко повече за Борбата, Свободата и какво се изисква от нас днес, за да се развива свободна България.

kabinet-kamenov

Актьорите Тончо Токмакчиев, Кирил Ефремов и Валентин Танев ще се преобразят като Иван Вазов, Христо Ботев и Захари Стоянов и ще посетят три софийски училища. Идеята е ясна – да покажем на децата историята от плът и кръв и да разберат от първо лице нейните уроци. И послания. Дано се получи достатъчно разбираемо и въздействащо.

Честит празник!

One thought on “Заслужената Свобода

  1. Pingback: Интерактивен урок по История за 3-ти март | Блогът на Калин Каменов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>