Какво ще търсят работодателите през 2015 г.?

Списание Fortune публикува списък с най-горещите 10 професии, които ще се търсят през 2015 г. Изданието уточнява, че това не са нито най-модерните, нито пък най-добре платените занимания. Но със сигурност ако сте добри в някое от тези неща, пазарът на труда ще Ви обърне сериозно внимание.

Fortune-logo

1. Медицинска сестра

2. Шофьор на камион

3. Специалисти по обслужване на клиенти

4. Търговски мениджъри

5. Търговски представители

6. Супервайзъри на служители в търговските вериги

7. QA (quality assurance) тестери в IT компании

8. Генерални и оперативни мениджъри

9. Мениджъри (всякакви видове)

10. Счетоводители и одитори

В списъка виждаме както професии, за които се изисква сериозно учене и подготовка, така и занимания предполагащи повече отдаденост, лоялност и постоянство. Разбира се и много “soft skills”, които обаче не се придобиват в университетите, а в живота и работата.

Мога да обобщя, че на бизнеса (според това проучване) му трябват хора, които са готови да се отдадат концентрирано на работата си, да се учат и да трупат компетенции с времето, да бъдат лоялни, да бъдат постоянни и да могат да общуват свободно с колегите и клиентите си. Разбира се да могат да вземат решения и да поемат отговорност.

Това са качествата, които днешните млади (и не само млади) трябва да развиват у себе си. С пълна сила важи и за служителите в администрацията, както и организациите, доставящи социални услуги на същите тези младежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>