Открихме учебната година в Плевен

Учебната година вече започна. Спортните училища събраха своите възпитаници и имах честта да присъствам на първия учебен ден в спортно училище „Георги Бенковски” – Плевен.

pln2

Децата са настроени за много победи, учетилите са готови да дадат всичко от себе си и очаквано най-големият им проблем е състоянието на материалната база. Салони, зали, столова, класни стаи са далеч от очакваното за страна от ЕС ниво. По-дразнещо е, че пари за ремонт е имало. Незнайно защо обаче те са дадени за обновяване на фасадата, а не за подобряване качеството на учебния процес за самите деца и техните учители и треньори.

Някак лицемерно е да правиш козметичен имиджов ремонт на фасадата, при положение че условията вътре не са достатъчно добри. Обяснението от ръководството на училището? Така ни накараха от Министерството…. Зная, че такъв проблем често се срещаше преди десетина и повече години – да се мисли повече за фасадата (видното за минаващите край сградите), отколкото за хората, които влизат, работят и творят в тях. Явно този похват не е съвсем изкоренен.

pln1

С кмета на Плевен проф. Димитър Стойков обиколихме спортните бази и площадки в града. Положението е тежко. Децата и младежите все по-трудно се палят по спорта и липсата на достатъчно удобна инфраструктура. Спортните училища би следвало да дават възможност за развитие на най-талантливеите и отдадени на спорта младежи. Вместо това в бъдеще все по-трудно ще набират достатъчно деца и дори по-лошо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>