Безотговорно е да се възползваш от емоциите на хората и да правиш шоу от това

Дразня се, когато в яда си много хора наричат страната ни Абсурдистан. За съжаление много пъти имаме основание, като причината е в нас хората – егото и междуличностните ни отношения.

btv-bistrec

По една или друга причина днес в България лекарите са еднолични търговци, пациентите се превръщат в клиенти, отношенията в социалния сектор стават изцяло търговски, а медиите искат ту да забавляват хората, ту да бъдат последна съдебна инстанция.

И при протестите около кризата в МБАЛ “Христо Ботев” във Враца и при конфликта със здравния пункт в квартал “Бистрец” се сблъскваме с две противоречащи си тези. От едната страна са пациентите, които заслужават компетентно и адекватно лечение и тях не ги интересуват членове и алинеи в законите.

От другата страна пък е администрацията, която иска да има ред и правила. И двете страни са прави. И двете страни не искат нищо лошо. Но влизат в конфликт, когато се появи недобросъвестна трета страна и започне да се възползва от ситуацията.

В случая с МБАЛ, тя години наред е била управлявана лошо и има финансови липси – но отговорните за това са се успокоявали, че държавата няма да остави цял областен град без болница и не са вземали мерки. В “Бистрец” пък личният лекар с близо 300 пациенти не е сметнал за нужно да се състезава за правото да има кабинет в квартала, предложил е 18 лв. наем за месец и след като е бил изпреварен от друг кандидат…организира протести и вика телевизионни екипи.

Търгът е законен, всички правила са спазени, но има нещо недомислено, щом 300 души остават без адекватни здравни грижи. Ситуацията с медицинския пункт в квартала ще я разрешим. Но по-важно е да преосмислим цялостния подход за управление в социално-културната сфера.

В ситуациите, когато пазарната реалност и човешките потребности не се пресичат, а се сблъскват, единственото адекватно решение е добронамереност и разбирателство между хората. В името на по-висши ценности от търговския успех, егото или шоуто. Здравето, образованието и културата трябва да са ценност за всички. Никой няма право да се възползва, че хората са чувствителни и емоционални, когато става дума за тези сфери. Напротив, трябва да бъдем дори по-внимателни и по-отговорни.

Всяка медия има право да избира политиката си и всеки репортер има свободата да интерпретира ситуацията както прецени за редно. За мен не е нормално от проблемите да се прави шоу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>