БЮДЖЕТ 2019 – повече пари за инфраструктура, образование, спорт и нов обществен транспорт

Бюджетът ни има съвсем ясна цел – да направим живота на хората по-добър, като разпределим ефективно и справедливо парите от нашите данъци и такси. Приоритетите са ясни – инфраструктура, нов публичен транспорт, подобряване на условията за привличане на инвеститори повече средства за образование и спорт. Бюджет 2019 е с 18 000 000 лв. повече спрямо първия бюджет, който с моя екип подготвихме през 2016 г.

vr4

Бюджетът на Община Враца ще бъде почти 60 млн. лв. От тях 36 млн. са от държавния бюджет, които основно отиват в системите на образованието, здравеопазването, социалните услуги, култура, сигурност и администрация. Спрямо миналата година има ръст във всеки от тези сектори с по около 10%. Средствата за образование са с 20% повече или с над 4 млн. лв. спрямо 2018 г.

d1

Собствените ни приходи през 2019 г. за пръв път те ще надхвърлят 18 млн. лв. Общата сума за реализиране на общинските дейности е над 23 млн. лв. Най-голяма част от тях ще бъде вложена в капиталови разходи, строителство и ремонти в града, поддръжка и благоустрояване. Тук влизат и дейностите по чистотата. За поредна година успяхме да заложили по-солидни средства за образование, социални дейности и спорт.

d2

Най-важните проекти, които планираме да реализираме чрез нашия бюджета за тази година извън текущата работа, са:

  • Закупуване на нови екологични автобуси и тролейбуси за 3 300 000 лв.
  • Благоустрояване в населените места на общината – близо 650 000 лв.
  • Предвиждаме следващ етап от ремонтните дейности на стадион “Христо Ботев” за 500 000 лв.

Планирали сме довършване на приюта за бездомни кучета, закупуване на нова техника на БКС, изграждане на 5 нови детски площадки, поне 2 нови паркинга, разширяване на волейболната зала, създаване на скейтпарк и много други.

godini

Гласуването на бюджета от страна на общинските съветници е политически акт и ясно видяхме как през миналата година много колеги не подкрепиха документа, само заради партийни поръчения. Предполагам сега, в изборна година, ще бъде същото. За това държа лично да запозная гражданите с приоритетите, които искаме да осъществим. Надявам се да дойдат повече хора на публичното обсъждане на 15 януари от 17 часа в Конферентната зала на Община Враца. Това е най-важното решение, което трябва да вземем до края на мандата ми и ще бъда щастлив, ако това се случи с широка подкрепа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>