Какво иска БСП Враца от Бюджет 2019?

С нетърпение очаквам сесията на Общински съвет Враца, в която ще се гласува бюджетът за 2019 г. Винаги е вълнуващо за мен да чуя опорните точки на колегите в ляво, макар те да са скучни и еднообразни всяка година. Този път обаче имаме щастието да ги научим предварително и ще се опитам да прочета между редовете реално какво искат социалистите.

lujlivoto-ovcharche

Всъщност те ясно ми казаха, че няма да подкрепят бюджета на Враца по политически съображения. Което обезсмисля всякакъв дебат и разглеждане на техни предложения. Вече сме били свидетели как приемаме техни поправки в бюджета и след това те самите гласуват срещу тях. Което пък ми напомня за една от най-популярните сред Езоповите басни. Онази за овчарчето.

Все пак да се насочим към техните разсъждения по бюджета на Враца:

Kапиталовите разходи са достатъчни, но това, което прави впечатление е, че общината се разглежда като територия и няма цели и приоритети”

Тук аз разбирам, че колегите са доволни, че сме отделили достатъчно средства за капиталови разходи. Само че не са разбирали целите и приоритетите, които вече четвърта година ясно казваме и показваме с работата си.

“Ресурсът е насочен към обръч от частни фирми, на който да се прехвърли общественият ресурс”

Това много силно желая да го произнесат в залата! Реториката с обръчите от фирми всъщност си е техен патент, така че не бива да им се сърдим.

Kапиталовите разходи са повече от това, което може да си позволи общината”

Интересно как стигат до тази теза, след като малко по-горе казват, че им харесват капиталовите разходи.

“Има един фрапиращ разход, който е над 3 мил. лева за закупуване на нови превозни средства, което е недопустимо на фона на това, че няма увеличение на еднократната помощ за новородени”

Наистина е фрапиращо! От една страна явно не желаят да подменим амортизирания градски транспорт, при положени че огромна част от съгражданите ни го иска. От друга обаче аргументират това си нежелание с размера на еднократната помощ за новородено. Сравнението и цялото разсъждение за мен са нелогични.

Ако искат да говорим за демографска политика, то със сигурност размерът на еднократната помощ за новородено не е сред топ 10 причините едно семейство да реши да има дете.

Съпоставката нови автобуси – новородени деца е извън пределите на здравия разум.

ovcharcheto-2

 “Няма значение, колко инфраструктурни обекта са изпълнени, няма значение, колко пари си изхарчил, когато няма обществен ефект, когато хората не живеят по-добре, нямат повишение на доходите и не се чувстват спокойни да отглеждат второ или трето дете”

Сигурно врачанските социалисти са единствените същества на тази планета, които не намират връзка между подобряването на инфрасруктурата и повишаването на качеството на живот на хората.

Но все пак да сме обективни – с това изречение те явно потвърждават, че във Враца се е направило много за подобряване на инфраструктурата през последните няколко години. Оценявам признанието им, макар и прочетено между редовете. Разбирам, че не могат да го заявят гласно…защото си играят на опозиция. И все пак идеята да обясниш на електората си, че би бил по-богат, ако не се инвестираха средства в инфраструктура е несъстоятелна. Дори абсурдна!

Доходът на едно домакинство се повишава на база заплати и други стопански дейности. Това са все неща, които не се регламентират в общинския бюджет, така че няма как да лъжеш хората, че биха били по-богати, ако Община Враца не реконструира улици, училища, детски градини и т.н.

И да завърша с доходите – привличането на инвестиции и изграждането на производствени мощности в града е единственият начин, хората да живеят по-богато и по-сигурно. Това вече се случва и със сигурност по-голяма заслуга има новата инфраструктура, отколкото БСП.

“Групата на общинските съветници от БСП  ще направят своите предложения в понеделник при гласуването на бюджета и се надяват, че мнозинството в Общинския съвет ще прояви разум, макар и в последната година на управлението си и ще пренасочи този голям ресурс, с който разполага, именно към хората, за да живеят по-добре, да имат по-добро образование, здравеопазване и да има повече работни места.”

Да уточня за колегите, че бюджетът на Враца ще се гласува във вторник. В понеделник не знам кой бюджет ще обсъждат и гласуват. Проведох индивидуални консултации с всички партии в Общинския съвет, БСП отказаха да дойдат. Само БСП не даде предложения за обсъждане. Това ме убеждава, че са далеч от идеята да са градивна опозиция. Отново ще ползват трибуната за популистки изказвания, изцяло с предизборни цели. И в това изказване обаче прочитам между редовете, че БСП е доволна, от “големия ресурс”, с който Общината ще работи тази година. Близо 18 млн. повече отколкото през 2016 г.

Казват, че искат по-добро здравеопазване. И повече работни места. Очаквам да чуя (явно ще е в залата), как точно искат да стане това чрез общинския бюджет. МБАЛ “Христо Ботев” ли ще финансираме, частните болници ли ще субсидираме или да построим общински фабрики?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>