Болницата във Враца трябва да оцелее

Кой колко е откраднал от врачанската болница? Кой колко некомпетентни решения е взел? Кой колко вина носи за сегашното състояние на лечебното заведение и най-вече на неговия персонал? Тези въпроси ще намерят отговор от започналата тази седмица проверка на компетентните органи. Община Враца е миноритарен акционер (8%) и като такъв има право да има всичката актуална информация от разследването. Аз се ангажирам да я споделям с врачани.

mbal1

Днес се включих в протеста, с който жителите на нашия град изразиха подкрепата си към персонала на болницата. Знам, че тази сбирка дори да топли сърцата на лекари, сестри и санитарки със сигурност не разрешава проблемите им. Нито ще нахраним семействата им, нито ще погасим задълженията им за ток, телефон, вода и т.н.

Цял следобед прекарах на среща в здравното министерство. Това, което мога да кажа със сигурност е:

- Утре продължаваме работа по темата и по-точно преговори с кредитори и финансови институции.

- Най-късно в понеделник служителите на болницата ще получат част от възнагражденията си. Все още не мога да се ангажирам с точни параметри.

- Със сигурност Община Враца като кредитор на болницата, ще разсрочи вземанията си от около 500 000 лв. за идните две години.

- Ще инвестираме свежи пари в болницата като закупим една от нейните сгради, за наши социални услуги. Сделката е изгодна и за двете страни, защото лечебницата ще получи финансов ресурс, а Общината ще има възможност да подобри част от своите услуги.

- Може би най-важното е, че вече няколко кредитора дадоха принципно съгласие да вдигнат запорите, което ще позволи на болницата да заработи в нормален режим.

mbal2

Има няколко по-генерални решения, чрез които МБАЛ “Христо Ботев” може да започне своето възраждане. Все още няма да ги обявявам, защото мажоритарен собственик е държавата и тя ще има последната дума. Искам да се знаят две неща:

1. Община Враца прави всичко по силите си болницата да я има и да бъде лидер в региона. Това, че не говоря всеки ден пред медиите по темата, не означава, че не търся решение. И аз и екипът ми сме ангажирани с темата. В лицето на Министерството на здравеопазването съм уверен, че имаме достатъчно силен партньор, за да разрешим ситуацията.

2. Най-важното за мен е персоналът да повярва в тези усилия. Работните процеси в болницата да се влияят възможно най-малко от случващото се. Знам, че е изключително трудно и почти невъзможно. Но също така знам, че това е единственият начин да стигнем до най-доброто решение на ситуацията.

Обществеността на Враца е зад своите медици.
Ръководството на Общината е зад персонала на МБАЛ “Христо Ботев”.
Вярвам, че лекари и пациенти ще се справим заедно в тази тежка битка.

One thought on “Болницата във Враца трябва да оцелее

  1. Я, стига с това прехвърляне на топката, кой колко крал, колко взел.Този процес с кражбите върви още, когато продажните политици и леви и десни направиха от здравеопазването бизнес модел, нарушавайки основния закон на България – Конституцията.От колко време сте кмет на Враца, защо не ги изловихте, защо не ги дадохте на прокурор? Чакахте да фалира болницата, за да вземете мерки и да покажете как действа Герб.Всичко е фиаско, даже живота и здравето на хората.Гробищата са препълнени.Смъртността във Враца е незапомнено висока, но никой не алармира. Защо, кмете? Какво за вас е приоритетно – хората, или глупави мероприятия на които присъствате ту вие, ту Петя Д., или некачествения воден цикъл, или безработните млади хора, или гладните пенсионери? Навсякъде във всички общински дружества и служби е пълно със шуробаджанаци и то неграмотни и некомпетентни и необразовани, но членове на Герб и техните роднини, приятели, любовници.По този партиен порок се назначават хора и в банките, в частните фирми, навсякъде.Хората мълчат от страх да не загубят малките си доходи и да не останат на улицата. Корупцията тресе всички държавни, общински и най-много съдебни институции и МВР.За Враца говоря, не, че в цяла България не е така. Нима не го виждате, нима не го усещате? Ако е така много жалко.Обещавам ви, че скоро това ще приключи, много скоро!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>