Винаги ще намеря общ език с възрастните хора

Днес се срещнах с група възрастни хора, които искаха да обсъдим бъдещето на тролейбусния транспорт във Враца. Около 20-30 достолепни врачани като по часовник се появиха пред Общината точно в 17 часа. Очевидно някой ги беше организирал в жегата и единодушно отказаха да влязат да говорим на хладно в заседателната зала.

к3

Предпочетоха да поставят проблемите си на площада. Кому беше изгодно това може да се досетите сами. Камерите и фотоапаратите бяха насочени към задаващия се конфликт. Разбира се такъв не се случи, защото с хората имахме много какво да си кажем и без да се караме. Въпреки крясъците на 2-3 професионални протестиращи.

За съжаление тези, които ги бяха организирали, не се бяха досетили да направят тази сбирка по време на обществените обсъждания по темата преди повече от месец. С ясното съзнание, че не търсят решаване на проблемите, а целят създаване на конфликт. Наложи се да обясня още веднъж каква е идеята ни за спасение и развитие на екологичния обществен транспорт в града. Готов съм да го направя отново на ново обществено обсъждане в удобен ден и час на заинтересованите страни.

к2

Какво си казахме днес?

Повишихме цените на картите и билетите, защото това е единствения начин общинското дружество да не фалира.

Защо това е важно?

Ако фалира ще трябва да допуснем частна фирма, която нито ще можем да задължим да развива еко транспорт (най-изгодно ще им е да обслужват града с автобуси), нито ще можем да я задължим да упражнява социални функции – преференциални цени за отделни уязвими социални групи. Ясно е, че политиката на общината в тази сфера може да се упражнява само чрез общинско дружество.

Какво се разбрахме?

Приемам, че частта в условията за ползване на публичния транспорт от възрастните хора се нуждае от ново обсъждане и преразглеждане. Приемам, че има хора с влошено здраве и минимални пенсии, за които новите цени са тежест. Приемам, че трябва да имаме по-гъвкава и социално отговорна политика към най-уязвимите групи.

к1

Поемам ангажимент, да посетя пенсионерските клубове в града и да обсъдим вариантите с всички активни пенсионери. След тези срещи ще внеса предложение за промени в Общинския съвет и се надявам съветниците да ги подкрепят. Предложеното ще бъде съгласувано и с ръководството на “Тролейбусен транспорт – Враца”.

И нещо важно за тези, които използваха страховете на възрастните хора, за да ги изкарат на улицата днес. Имайте едно на ум, че обичам да общувам и да постигам консенсус с уж твърдия ви електорат. Народът го е казал много мъдро – докато се опитвате да ми избодете очите, най-много да ми изпишете веждите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>