Тайната на скачените съдове

Днес пред Община Враца един бизнесмен доведе десетина души с тромби на протест. Те са недоволни, че работодателят им (за какъвто се представя същият бизнесмен) не им плаща. Не им плаща, защото ги е карал да работят по проект, за който няма подписан договор. С ясното съзнание, че неговите интереси не са защитени, този бизнесмен е поел неоправдан риск. Логично и не са му платили. И вместо да се извини на работниците си, че е допуснал грешка – той ги води пред общината, за да надуват тромби срещу кмета?!?

kalin-kamenov-gal

Теорията на работодателя е много проста – няма съд, който да отсъди в негова полза и за това не си търси правата там. Разчита с обществен натиск да притисне кмета, той да притисне други фирми да му платят. Изнудва кмета, да изнудва фирми, да му платят за нещо, за което сам не се е договорил.

Ситуацията става още по-абсурдна, защото този човек води след себе си колкото работници, толкова и репортери. Довечера може да сме и в централните новини с този казус.

Искам да кажа и да повторя три истини по темата. Всеки да ги тълкува както иска:

1. Взел съм всички необходими мерки безобразията по Водния цикъл във Враца да видят бял свят чрез прокуратурата и съдебната система. Важно е всеки да носи персонална отговорност за действията си през годините.

2. Години наред и трите страни – Община – Изпълнител – Фирми допълнително ангажирани с Водния цикъл във Враца с широко затворени очи са влизали в обречени на провал договорки. Провал повече за града и по-малко за личните им интереси.

3. Защо една фирма с ясно съзнание влиза в сделка, в която няма никаква правна защита чрез договор? Кой я убеждава или “урежда” точно тя да се занимава с това?

И един риторичен въпрос – този, който е бил акушер на тази сделка преди 2-3 години, има ли в момента интерес да се надуват тромби пред общината и да се ангажират национални медии с темата?

Ситуацията малко ми напомня на футболистите на Ботев Враца от миналата есен, когато искаха да им плащам премии за мачове, които някой друг им е обещавал, на стойност, която не е обсъждана с мен при положение, че с никого не са подписали договор за това. За капак след месец открихме и ведомостите, върху които са се подписали, че са взели въпросните пари – старателно скъсани и скрити. Тогава пак имаше нарочени пресконференции и режисирани скандали.

2 thoughts on “Тайната на скачените съдове

  1. Г-н Каменов,
    Премиите на футболистите не ги плащате Вие (1л. ед.ч.) плаща ги Община Враца с пари от общинския бюджет. Стана модерно да използвате езика на вожда си…Цинично е!

    • Най-вероятно не сте запознат, но във визирания случай парите от Общината бяха отдавна изхарчени и футболистите търсеха неплатените им от Николай Иванов суми лично от мен. Наистина беше цинично да се снима с тях след победите им по време на предизборната кампания и после аз да платя сметката…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>