Елате на Фолклорен събор “Леденика”

От 24 до 26 юни Враца ще бъде домакин на уникално фолклорно събитие. Фестивал, чрез който можем да се върнем към нашите корени и в същото време да дадем началото на една хубава традиция.

ledenika-art2

С помощта на сдружение “Лудогорие 2012″ около пещерата Леденика ще се съберат стотици фолклорни състави и хиляди българи, които ценят родните обичаи. Освен фолклорен спектакъл на две сцени, в програмата са заложени още много събития, игри и състезания. Отсега като най-очаквана и атрактивна част се очертава вдигането на автентична северняшка сватба по образец от миналото със съвсем истински младоженци. Все още може да се включат и още двойки, които да се венчаят край Враца.

Защо това събитие е важно за Враца?

На първо място, защото ще дойдат много хора от цялата страна и от чужбина. Това са туристи, които ако успеем да впечатлим, ще се връщат. Ще ни препоръчват и на свои близки. Ще промотираме допълнително пещерата Леденика. Ще влезем в новинарските емисии с нещо хубаво и цветно. Ще обогатим културния си календар. Сигурен съм и много врачани ще се запалят по фолклора и традициите след този фестивал.

ledenika-art

Защо това събитие е важно и лично за мен?

Искам да се усъвършенстваме в организацията и провеждането на мащабни събития и проекти. Искам да покажем, че целият Северозапад умее да се обединява. Поканили сме всички общини от областите Враца, Видин, Монтана, Плевен и Ловеч. Посланието, е че можем да бъдем един регион за икономическо планиране, за културно обособяване, създаване на туристически продукт, а защо не и един пазар. Успешното провеждане на това мащабно събитие, броени дни след Ботевите дни, трябва да даде знак, че ние във Враца можем. И сме надежден партньор за големи проекти.

И да напомня:

Дрескод за трите дни на фестивала – Национални носии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>