В Монголия за празника на светите братя Кирил и Методий

Имам честта да съм част от делегацията на президента по време на посещението му в Монголия и Южна Корея. От вчера сме в Улан Батор и днес г-н Плевнелиев откри паметник на кирилицата по повод 11 май – денят на светите братя Кирил и Методий. Монголският народ е един от 50-те по света, в чиято писменост се използва кирилицата. Над 300 000 000 души по света пишат с буквите създадени преди повече от 11 века от солунските братя.

pametnik-prezident

Посещението ни е и във връзка с 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Близо 500 монголци са завършили български университети а близо 3000 имат специализации у нас – сред тях министри, депутати, лекари, инженери, геолози, фармацевти, певци, музиканти и бизнесмени получили образованието си у нас. Първите ми впечатления, са че монголците изпитват голямо уважение към нас като народ и нашата култура.

kalin-kamenov-pametnik-kirilica

Ще останем тук до сряда, като през това време ще имам възможност да споделя европейски практики и тенденции в младежката политика, която тепърва ще се развива в тази страна. Ще имам и няколко срещи на тема спорт, като монголските ни приятели се интересуват от нашия опит в развитието на волейбол, бокс и борба, както разбира се и на най-популярните спортове сред местното население – футбол и баскетбол.

kalin-kamenov-mongolia-

One thought on “В Монголия за празника на светите братя Кирил и Методий

  1. Pingback: За буквите и думите | Блогът на Калин Каменов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>