Интерактивен урок по История за 3-ти март

Четете, интересувайте се, не спирайте да питате своите родители и учители за великите събития и личности в българската история. Това бе посланието на Христо Ботев, Иван Вазов и Захари Стоянов, в чиито образи се превъплатиха актьорите Кирил Ефремов, Тончо Токмакчиев и Валентин Танев.

act2

Днес по инициатива на Министерството на младежта и спорта заедно с район “Студентски” гостувахме в три столични училища. Деца между 2 и 5 клас се запознаха с историческите фигури, допринесли много за България и които тепърва ще изучават по-задълбочено по История и Литература.

Вчера излязох за пръв път на разходка с дъщеря ми Калина. Минахме поне покрай 60 блока докато стигнем до парка на Младост. не видях повече от десетина български знамена по терасите. И по улиците в центъра настроението бе вяло…като в почивен ден. Опитах да обясня на децата днес, че тези празници са създадени, не за да почиваме на тях или само да се навъртаме около масата, но и да направим нещо в чест на хората, дали живота си за Свободата и Независимостта на България. Най-малкото да се замислим.

act1

Необичайният урок по История се хареса на младежите и съм сигурен, че този ни проект ще се развива. Ще включим и други важни персонажи, ще излезем и извън София. В момента си търсим партньори, защото вярвам, че тази кауза трябва да има широка обществена и институционална подкрепа.

Според мен трябва да работим с децата още преди формално да влязат в групата на младежите, за да имаме по-голяма ефективност в борбата с феномена NEETs. Да го наречем патриотична превенция. И разбира се не само в областта на историята. Ако успеем по нестандартен начин да се интересуват повече от природни науки, да се сприятелят с математиката или по-лесно и ефективно да учат чужди езици – значи със сигурност ще отгледаме едно пълноценно ново поколение.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>