Мека ни е тоягата за онлайн педофилите

Мека ни е тоягата, когато става дума за преследване на педофили и сексуална експлоатация на деца в интернет. Наказателният кодекс не е толкова строг, колкото предполага подобен род престъпления. А законодателната власт има нужда от повече ентусиазъм да промени това.

kalin-kamenov-bezopasen-internet

Вчера бе Международен ден за безопасен интернет. Участвах в дебат по темата заедно с Явор Колев (от днес звеното му отново е част от МВР) и Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Организаторите бяха поканили представители на 7 парламентарни групи, които би трябвало да имат касателство по темата – никой не намери за необходимо да се присъедини към нас.

Единствено от Брюксел с видеообръщение се включи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел.

А темата е болезнено важна. Децата са онлайн, родителите трудно намират адекватните съвети за поведението им там, учителите не винаги имат време и за това (макар да е изключително важно)… остава държавата с цялата си строгост да преследва и неутрализира изродите примамващи и изнудващи деца онлайн.

Интернет е много повече възможност за развитие на младото поколение, отколкото опасност. Не бива да се разсъждава върху мерки за ограничаване достъпа на децата до мрежата. Учителите и най-вече родителите трябва да ги научим как да се справят с евентуални опасности и най-вече как да не стигат до такива.

bezopasen-internet

Иначе безопасният интернет обхваща много разнообразни теми – защита на личните данни и пространство, спазване на авторските права, вируси и опасен софтуер, общуване само с познати, информираност на родителя какви сайтове и колко често посещава детето и т.н. Има си и софтуер, който може да помага на възрастните да контролират нещата по-ефективно.

Два са основните изводи от събирането ни вчера:

1. Опитът доказва, че децата се обучават най-лесно от техни връстници. В този ред на мисли, нашите МИКЦ може да бъдат много полезни по темата. Разбира се след като бъдат обучени от специалисти и получат необходимите материали.

2. Аз ще инициирам следващата дискусия по темата и тя ще се проведе в парламента. Да бъде максимално удобно на депутатите да се включат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>