Кубрат Пулев и другата страна на бокса

Боксът не е просто зрелище или безразборна размяна на удари, той може да преобразува агресията в позитивна енергия. Познавам много младежи, които са били в конфликт със закона. Били са на крачка от попадане в ТВУ или затвор в следствие на множеството си противообществени прояви. И боксът, както и други бойни спортове, са се оказвали спасителен пояс за тях.

kalin-box-2

Тези боксови ръкавици са ми скъп личен подарък отец Андон Шавулев.

В Благоевград от много години работи боксов клуб Пирин, който е воден от отец Андон Шавулев. Той служи в благоевградския храм „Въведение Богородично” и в свободното си време е треньор по бокс. Благодарение на него, десетки деца и младежи откриват този благороден спорт, който ги учи на дисциплина и самообладание.

Социалната функция на спорта, която прилага отец Шавулев, трябва да се използва при всеки подходящ повод. Мачът между Кубрат Пулев и Владимир Кличко е идеален пример за това. Хиляди деца ще искат да се докоснат до този спорт, без значение от изхода на срещата. Спортът създава герои – ролеви модели и това трябва да се използва по най-ефективния начин. Както от клубовете, но също така от училищата и родителите. Сигурен съм, че в идните дни в боксовите зали ще влязат за пръв път много хлапета и треньорите ще имат най-важната задача – да ги задържат.

Kubrat_dom

Много ми се ще всички български младежи, които се възхищават от Кубрат и неговите успехи на ринга, да не забравят защо той е толкова обичан от хората. Говори разбираемо, ясно и от сърце. Обича родината повече от парите, които други държави му предлагаха, за да застане под техния флаг. И не на последно място – застава зад каузи, които имат ефект върху подрастващото поколение.

kubrat-pulev-otec

Трудно е дори да мечтаем да имаме спортисти от ранга на Кубрат във всеки спорт. За това пък е напълно реално да потърсим хора с кауза и голямо сърце като отец Андон Шавулев във всеки български град. Дори във всеки квартал.

Снимки: (БГНЕС, viasport.bg и личен архив)

One thought on “Кубрат Пулев и другата страна на бокса

  1. Pingback: Спортът е най-ефективната превенция срещу насилието | Блогът на Калин Каменов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>