Играли ли сте голбал?

Имах честта да връча награди на победителите в отворения турнир за купата на България по голбал. Това е игра с топка за незрящи. За хората, които имат проблеми със зрението и не могат да практикуват традиционните колективни спортове с топка, това е еквивалент на футбол. Състезателите вложиха много енергия и емоции в състезанието.Заслужен победител стана отборът на Болид от София.

kalin-kupa-goalball

Спортът за хора с увреждания има три основни функции. От една страна да развива двигателната им активност – т.е. да спортуват за здраве. Второ за игрите като цяло е важно да забавляват участниците в тях. И не на последно място спортът е универсален език, чрез който хората общуват по-лесно. За хората с увреждания това е приятна комуникация помежду им, а също така и възможност да се представят пред обществото. Да покажат, че са съвсем пълноценна част от него и имат право и желание да общуват наравно с всички.

naemete-slqp-chovek

Социалната рекламна кампания “Наемете сляп човек на работа” има същата цел, както и състезанията по голбал. Да ни накара да си отворим очите и да видим тези хора. Да работим заедно и да споделяме трудностите и успехите си с тях.

goalball-rules

По време на състезанието ми се прииска да се включа в играта. Разбира се турнирът си имаше програма и нямаше как да стане. Но все пак съм решил да опитам. И сега събирам група ентусиасти, които биха искали да поиграят с мен. Да опитаме нещо непознато. Да излезем от зоната си на комфорт и за известно време да се справяме  без зрението си, което имаме за даденост. Да влезем в обувките на тези хора, за да можем да си позволим да казваме, че ги разбираме.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>